Alakor (egyszemű búza)

Alakor (egyszemű búza)

Az egyszemű búzát tekintjük az emberiség első gabonafajtájának. Az egyik legrégebb óta termesztett növény, dél-törökországi leletek szerint 10 600-9900 éve háziasították. Ötzi, a jégember is fogyasztotta. Előnyei a hagyományos búzával szemben, hogy sokkal igénytelenebb, mind talajra, mind éghajlatra. Hegyvidékeken mintegy 900 méteres tengerszint feletti magasságig sikerrel vethető, és a decemberi vetést is eltűri. Betegség nem, vagy csak ritkán támadja meg. Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, mely sárgás színezetű. Az alakor lizin, mikroelem és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, béta-karotint és piridoxint tartalmaz, mint a modern búzák. A belőle készített étel könnyen emészthető. Sok helyen azonban inkább rizshez hasonlóan főzik, vagy kását készítenek belőle, mivel kenyérkészítésre kevéssé alkalmas.