Gabonák

Gabonák

Purpur® búzáról és a belőle készült termékekről bővebben.

  • Purpur® búza

Az évszázadokon keresztül elfeledett és nem agyon nemesített Purpur® búza csak most, hogy az élelmiszer kutatás egyre nagyobb jelentőségre tesz szert fedezték fel különleges, kimagasló tulajdonságait. Ilyen a különleges Bíbor színe és az ebből is következő egyedi beltartalmi tulajdonságai.

A picture containing fruit, sesame seed, edible seed, ground

Description automatically generated

Hagyományos búza                                                        Purpur® búza

Fotó: backaldrin Hungária Kft.

A fenti képen is jól látható az a különbség, amely a purpur búzát olyan értékessé teszi a Bíbor színe.

Mi okozza ezt a bíbor szint?

Az antocián (anthos=virág, cyanos=kék) mely a purpur búza külső héjszerkezetében található.

EZ az antocián hatás közel 10 szer nagyobb, mint a hagyományos búzában. Ugyan akkor ez a hatás csak a teljes kiőrléssel készült liszteknél megfigyelhető. Az antociánt a másodlagos növényi anyagok közé sorolják mely egy erős antioxidáns. Az antioxidáns oxidáció gátló (oxidáció inhibitor), tágabb értelemben oxidációt késleltető vagy gátló anyag. Antioxidáns alatt azonban leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük.