Az ősgabonákról

Az ősgabonákról

Az ősgabonákról, amit tudni érdemes.

Az élelmiszereknél az egyik fontos minőségi szempont az érzékelt minőség. A jövőben egyre több élelmiszer kizárólag e miatt kerül a fogyasztók asztalára. Azonban az emberek számára egyre világosabbá válik, hogy az élelmiszerek ettől többre is képesek, mint hogy csak energiával, ill. makró és mikro tápanyagokkal lássanak el bennünket. Ez az igény vezetet el az úgynevezett „Funkcionális élelmiszerek” kutatásához és fejlesztéséhez.

Az ősgabonák reneszánsza!

Az olyan gabonákat, mint az alakor, tönkebúza, tönkölybúza és purpur® búza, elődeink már évezredekkel ezelőtt is termesztették. Az új, jobb hozamú nemesített gabonafélék hosszú időre elnyomták az ősgabonákat így ezek a régi fajták majdnem feledésbe merültek. A régi időkből származó nyersanyagok után való kutatás során, újra felfedezték ezeket a régi gabonákat.