Purpur® (bíbor) búza

Purpur® (bíbor) búza

A fenti koncepcióba tökéletesen illeszkedik ez az ősrégi gabonafajta a lila színű purpur búza. Egyidős a legősibb búzafajtákkal, melyet teljesen véletlenül fedeztek fel újra. Kenyérsütésnél sokáig nem játszott szerepet, mert a fehér liszteket részesítették előnyben. Amikor is felismerték a purpur búza összetevőinek különleges hatását. A bíbor szín különleges tartalmat jelez. Az antocián mely a purpur búza héjszerkezetében található. A búzaszemnek és az ebből készült kenyérnek különleges színű ismertetőjegyet kölcsönöz. Az antocián tartalom hozzávetőleg 10 szer magasabb, mint a hagyományos búzában. Az antocián egy erős antioxidáns. A purpur búzában a legmagasabb antocián tartalmat a korpa mellett, a teljes kiőrlésű liszt tartalmazza. Az antociánok a flavonoidok csoportjába tartozik a fenolos, vagy polifenolos szerkezetű vegyületekhez. Ez a tulajdonsága a tudatosan, egészséges táplálkozók körében egyre nagyobb érdeklődésre tesz szert. Az antocián számos piros gyümölcsben, mint pl. szőlő, padlizsán ribizli, málna stb. megtalálható.

purpur® búza egy bejegyzett védjegy az ebből készült sütőipari előkeverék jelölésére szolgál kizárólagos joggal a Backaldrin mint gyártó cég tulajdona.

A mai búzáink rengeteg nemesítési folyamaton átesve hozzák azokat a termelési mutatókat, amit elvárnak tőlük (terméshozam, szárasság tűrés, fuzáriummal, betegségekkel szembeni ellenálló képesség stb.)

Az ősgabonák viszont a mai napig úgy vannak jelen, ahogy azt a természet (a jó isten) megalkotta