Adag
4 főre
Elkészítési idő:
30 perc
Gyerekbarát, kakaós tiramisu, karamell pöttyökkel – Pékinas Manufaktúra belga csokis kalácsból vagy
Hagyományos ízvilágú, kávés tiramisu – Pékinas Manufaktúra belga csokis kalácsból.
A tiramisu talán az egyik legegyszerűbb sütemény, a hagyományos változata sütést sem igényel. Nálam a tiramisu recept úgy szokott kezdődni, hogy süssünk babapiskótát. Ez elég időigényes dolog, így már nem is annyira lesz annyira egyszerű a sütemény.
Viszont, ha van kéznél Pécs Pékinas belga csokis kalácsunk, akkor percek alatt fantasztikus süteményt készíthetünk belőle sütés nélkül.
Sára lányom ötlete volt, hogy készüljön ez igazi, gyerekbarát verzió, de legyen benne némi csavar és ne csak a kávét cseréljem le benne kakaóra. Így született meg ez a karamella pöttyös változat. A recept végén elmesélem, hogy mire is jó még ez a karamella. A tejmentes diétán lévők is nyugodtan tekerjenek a recept végére, mert mutatom a roppant egyszerű megoldást a jó kis tejkaramellás cukorhoz!
Persze magunkra is gondoltam és elkészítettem a kávés variációt is. Szerintetek Sára lányom melyikből falatozott többet? Hát persze, hogy a kávést választotta.
Hozzávalók:
- 1 csomag Pécsi Pékinas Manufaktúra belga csokis kalács
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g mascarpone / növényi mascarpone
- 250 g tejszín / növényi tejszín
- 2 evőkanál porcukor
Hozzávalók a karamell öntethez:
- 25 g cukor
- 2 evőkanál víz
- 75 ml tejszín
- 25 g vaj vagy margarin
A kalács locsolásához:
- 2 evőkanál cukrozott (instant) kakaó (pl. Nesquik, ez gluténmentes)
- 100 ml langyos tej /növényi tej
Elkészítés:
- A kalácsot vágjuk ujjnyi szeletekre, a szeleteket csíkozzuk fel, kb. olyan méretűre, mint a babapiskóta
- Egy tál aljába fektessük a kalács felét. A tejet és a kakaót keverjük össze és a felével locsoljuk meg a kalácsot.
- A mascarponét keverjük habosra a porcukorral, adjuk hozzá a tejszínt és verjük kemény habbá. Ha szükséges keverjük hozzá habfixet. (ez a tejszíntől függ)
- A krém felét kenjük a kalácsra és locsoljuk meg a maradék kakaóval.
- Tegyük hűtőbe, amíg elkészül a karamell öntet. A karamell öntetet nem érdemes előre elkészíteni, mivel ha teljesen lehűl, tejkaramell cukorka állagú lesz és nem tudjuk habzsákból a süteménybe nyomni.
- A karamellhez mérjük a cukrot egy serpenyőbe és keverjük össze a vízzel. Kapcsoljuk fel a tűzhelyet magas hőmérsékletre, de ahogy elkezd olvadni a cukor, vegyük vissza a hőmérsékletet, inkább lassabban karamellizáljuk, mert könnyen megég. Az olvadó cukrot ne kevergessük, csak időnként rázzuk meg. Akinek kerámia tűzhelye van, legyen tényleg nagyon óvatos inkább eleve alacsony hőfokon álljon neki.
- Amikor aranybarna a cukor, vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a vajat vagy a margarint, majd a tejszínt. Előfordul, hogy összeáll kissé a cukor, de pár perc forralás után szép, egynemű lesz az öntet. Forraljuk 1-2 percet. (ha mégsem olvad el minden cukor csomó, akkor érdemes átszűrni a kész öntetet)
- Folyamatos kevergetés mellett hűtsük le annyira, hogy a habzsákból már ki tudjuk nyomni.
- A habzsákba helyezzünk egy nagy lyukú díszítő csövet, töltsük bele a karamellt
- A kinyomó csövet fúrjuk a kalácsban és nyomjunk bele kevés karamellt. Így „pöttyözzük” be az egész süteményt.
- A maradék krémet simítsuk a tetejére és szitáljunk rá ízlés szerint instant kakaót.
- Pár órára tegyük a hűtőbe, hogy szépen lehessen szelni.
A hagyományos ízvilágú, kávés tiramisuhoz főzzünk egy erős kávét és ezzel locsoljuk meg a kalács szeleteket.
Tipp: a karamell öntet nagyon könnyen elkészíthető tejmentesen, így tejfehérje érzékenyeknek sem kell lemondani a tejkaramell cukorkáról. Én ehhez vegan tejszínt használok, ez vagy a meggle decor vegan, vagy a schlagcreme vegan hab.
Így készíthetünk nagyon egyszerűen tejmentes „tejkaramellát”: a meleg karamellt öntsük egy kiolajozott pici formába, ha kihűlt már vághatjuk is tetszőleges darabokra.
Ha folyékonyan jól zárható üvegbe töltjük, kb 1 hétig eláll a hűtőben és felmelegítve újra folyékony lesz.
Jó étvágyat hozzá!