Adag
4 főre
Elkészítési idő:
2 óra
By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger
Azt hiszem ez minden idők legkirályabb szendvicse! Az igazi tépkedős húsos szendvics sertéshússal készül, de garantálom, hogy a csirkés változat sem marad el mögötte. Ráadásul sokkal gyorsabban elkészül és a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá, mert lábosban sütve a tűzhelyen is pazar lesz az végeredmény.
A Pécsi Pékinas zsemle önmagában is fantasztikus, de ezzel a hússal igen laktató ebédet készíthetünk vele.
Hozzávalók tépkedős hús hozzávalók:
-
1 db csirkemell filé
-
2 db alsó csirkecomb
-
2 db felső csirkecomb
Hozzávalók a páchoz:
-
2 evőkanál paradicsomlé
-
4 evőkanál olaj
-
2 teáskanál só
-
1 teáskanál füstös pirospaprika
-
1 kávéskanál őrölt fűszer kömény
-
1 kávéskanál római kömény
-
1 csipet Cayenne bors
-
1/2 kávéskanál frissen őrölt fekete bors
-
1 teáskanál fokhagymapor
-
1 teáskanál oregáno
Hozzávalók a sütéshez:
-
1 fej vöröshagyma
-
3 evőkanál paradicsomlé
-
1-2 evőkanál barna cukor
-
2 evőkanál gluténmentes szójaszósz
-
1 evőkanál balzsamecet
-
2 dl cider
-
Ízlés szerint só
-
Ízlés szerint őrölt fekete bors
Hozzávalók tejfölös szószhoz:
-
3 evőkanál tejföl
-
1 kávéskanál fokhagymapor
-
Ízlés szerint só
Hozzávalók BBQ szószhoz:
-
A hús alatt maradt szaft
-
100 ml paradicsomlé
-
Ízlés szerint habanero chili
-
Ízlés szerint pár csepp citromlé
Elkészítés:
-
A húst tisztítsuk és szárítsuk meg
-
A pác hozzávalóit keverjük össze és kenjük be a húst. Ezt előző nap is előkészíthetjük már.
-
Egy lábost forrósítsunk fel és pár perc alatt süssünk kérget a húsra körbe, körbe.
-
A húst vegyük ki a lábosból és tegyük félre.
-
A hagymát kockázzuk és dinszteljük meg a lábosban, amiben a húst sütöttük. Szükség esetén adjunk hozzá egy pici olajat.
-
Szórjuk meg barna cukorral, enyhén karamellizáljuk.
-
Öntsük rá a paradicsomlevet, cidert és fűszerezzük, majd forraljuk fel.
-
Tegyük vissza a húst a lábosba, fedjük le tetővel és rotyogtassuk 1-1,5 órát, hogy éppen csak rotyogjon.
-
Ha megsült a hús, vegyük ki a szaftból és tegyük félre.
-
A szaftot turmixoljuk simára a BBQ szósz hozzávalóival.Összeállítás:
-
A husit két villa segítségével tépkedjük rostjaira, a csontokat szedjük ki.
-
A Pécsi Pékinas zsemlét vágjuk félbe és kenjük meg a tejfölös szósszal (ehhez a tejfölt keverjük össze a sóval, fokhagymaporral).
-
Pakoljuk meg ízlés szerint zöldségekkel és tépkedett hússal, esetleg sajttal. A húst locsoljuk meg BBQ szósszal.
Jó étvágyat hozzá!