fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

40 perc

By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger

Hogyan etessük meg a finnyás gyerekekkel a brokkolit? Hát nemes egyszerűséggel keverjük hozzá a kedvenc fasírt masszánkhoz és tálaljuk egy enyhén savanykás, egyszerű krumplifőzelékkel. 

Nekem gyerekkoromban a kedvenc menzás ételem volt a krumplifőzi fasírttal, de azóta is nagyon szívesen fogyasztom. 

Hozzávalók fasírthoz:

  • 1 db brokkoli 
  • 500 g darált hús (most pulyka) 
  • 1 db vöröshagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 1 db M-es méretű tojás 
  • 1 teáskanál só 
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika 
  • 1 kávéskanál őrölt feketebors 
  • Forgatáshoz gluténmentes zsemlemorzsa (most Pécsi Pékinas kenyérből

Hozzávalók krumplifőzelékhez:

  • 6 db krumpli

  • 2 babérlevél

  • 2 evőkanál olaj

  • 2 evőkanál rizsliszt

  • 400 ml tej

  • 175 g joghurt vagy tejföl

  • 1 teáskanál ecet

  • Ízlés szerint só 

Elkészítés:

  • A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, a brokkolit szedjük rózsáira és mossuk meg alaposan. 
  • Egy késes aprító segítségével daráljuk meg a zöldségeket egészen apróra. 
  • Egy tálba tegyük a fasírt összes hozzávalóját és keverjük össze. 
  • Formázzunk belőle apró pogácsákat, forgassuk meg gluténmentes zsemlemorzsában és kevés, forró olajban süssük ropogósra. 
  • A főzelékhez a krumplit pucoljuk meg és vágjuk nagyobb kockákra (tudom, eredetileg karikára, de nálunk a kockás verzió vált be jobban) . Bő, enyhén sós vízben a babérlevéllel főzzük puhára, majd szűrjük le. 
  • Egy lábosban keverjük össze az olajat és a lisztet és pirítsuk aranybarnára. Öntsük fel folyamatos kevergetés mellett a tejjel, joghurttal, adjuk hozzá a krumplit és forraljuk 2-3 percet, közben pedig ízesítsük sóval, ecettel. 
  • Tálaljuk a főzeléket a brokkolis fasírttal. 

Jó étvágyat hozzá!