fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

120 perc

By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger

Nem tudom, hogy ti, hogy vagytok vele, de én imádom az igazi, magyaros egytálételeket, a jó kis bográcsosokat, a pörkölt alapú finomságokat. A bográcshoz sajnos most kissé hideg van, de lábosban készítve is eszméletlen finom, úgyhogy nyugodtan próbáljátok ki ti is. 

Ezt a húsos, lencsés ételt a finom, fehér száraz bor teszi igazán pikánssá, a füstölt szalonna, hús mellett. Nem is kell hozzá semmi más, csak igazi, friss, hófehér kenyér, természetesen gluténmentesen, a Pécsi Pékinastól. 

Hozzávalók:

  • 500 g sertés karaj 
  • 250 g füstölt sonka (a lényeg, hogy vmilyen füstölt hús is kerüljön bele) 
  • 250 g száraz lencse 
  • 100 g mangalica szalonna
  • 100 g bacon
  • 2 fej vöröshagyma 
  • 2 db TV paprika 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom 
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika 
  • 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors 
  • Ízlés szerint só 
  • 1 csipet fűszer kömény 
  • 2 db babérlevél
  • 300-400 ml víz
  • 200 ml fehér száraz bor

Elkészítés:

  • A lencsét mindig nagyon alaposan válogassuk át és mossuk meg. Érdemes főzés előtt kb 1 órára beáztatni.

  • A mangalica szalonnát és a bacont kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük őket ropogósra. A szalonnát tegyük félre, erre majd a tálalásnál lesz szükség, a kisült zsírt használjuk a főzéshez. 
  • A hagymát vágjuk apró kockákra és a zsíron dinszteljük meg egy kevés sóval. 
  • A karajt és a füstölt sonkát vágjuk kb 1×1 cm-es kockákra és tegyük a hagymához és pirítsuk fehéredésig. 
  • Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a pirospaprikát, a fűszereket, az apró kockákra vágott TV paprikát és öntsünk rá egy kevés vizet. Fedjük le egy fedővel és főzzük, amíg kissé megpuhul a hús. (kuktában fütyüléstől 15 perc) 
  • Adjuk a félig megfőtt húshoz a lencsét, öntsük hozzá a bort, kevés vizet és főzzük puhára. Ha szüksége pótoljuk az elpárolgott folyadékot. 
  • Tálaljuk friss, gluténmentes Pécsi Pékinas kenyérrel

Jó étvágyat hozzá!

en_GBEnglish