Adag
4 főre
Elkészítési idő:
120 perc
By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger
Nem tudom, hogy ti, hogy vagytok vele, de én imádom az igazi, magyaros egytálételeket, a jó kis bográcsosokat, a pörkölt alapú finomságokat. A bográcshoz sajnos most kissé hideg van, de lábosban készítve is eszméletlen finom, úgyhogy nyugodtan próbáljátok ki ti is.
Ezt a húsos, lencsés ételt a finom, fehér száraz bor teszi igazán pikánssá, a füstölt szalonna, hús mellett. Nem is kell hozzá semmi más, csak igazi, friss, hófehér kenyér, természetesen gluténmentesen, a Pécsi Pékinastól.
Hozzávalók:
- 500 g sertés karaj
- 250 g füstölt sonka (a lényeg, hogy vmilyen füstölt hús is kerüljön bele)
- 250 g száraz lencse
- 100 g mangalica szalonna
- 100 g bacon
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db TV paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
- Ízlés szerint só
- 1 csipet fűszer kömény
- 2 db babérlevél
- 300-400 ml víz
- 200 ml fehér száraz bor
Elkészítés:
-
A lencsét mindig nagyon alaposan válogassuk át és mossuk meg. Érdemes főzés előtt kb 1 órára beáztatni.
- A mangalica szalonnát és a bacont kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük őket ropogósra. A szalonnát tegyük félre, erre majd a tálalásnál lesz szükség, a kisült zsírt használjuk a főzéshez.
- A hagymát vágjuk apró kockákra és a zsíron dinszteljük meg egy kevés sóval.
- A karajt és a füstölt sonkát vágjuk kb 1×1 cm-es kockákra és tegyük a hagymához és pirítsuk fehéredésig.
- Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a pirospaprikát, a fűszereket, az apró kockákra vágott TV paprikát és öntsünk rá egy kevés vizet. Fedjük le egy fedővel és főzzük, amíg kissé megpuhul a hús. (kuktában fütyüléstől 15 perc)
- Adjuk a félig megfőtt húshoz a lencsét, öntsük hozzá a bort, kevés vizet és főzzük puhára. Ha szüksége pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
- Tálaljuk friss, gluténmentes Pécsi Pékinas kenyérrel.
Jó étvágyat hozzá!