fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

3,5 óra

Pékinas Gluténmentes gasztroblog – Kohári Évával – a Gluténmentes-Íz-Lik bloggerével
Tökéletes szilveszteri recept, ami biztosan bőséget hoz a jövő évre.

Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli csülök
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma 
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál zsír
  • Ízlés szerint só
  • Ízlés szerint őrölt feketebors
  • 3-4 szem borókabogyó
  • 2 db babérlevél
  • 200 ml víz

Elkészítés:

A csülköt alaposan mossuk meg, vágjuk 4 egyenlő részre

  • Nagyon alaposan dörzsöljük be sóval, szórjuk meg borssal
  • Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki zsírral, fektessük rá bőrrel lefelé a csülök darabokat
  • A hagymát pucolás után vágjuk karikára és fedjük be a hús darabokat, tegyük mellé a fokhagyma gerezdeket
  • A vízben oldjuk fel a mustárt, sózzuk és öntsük a tepsibe. Szórjuk bele a borókabogyót és a babérleveleket.
  • A tepsit fedjük le alufóliával  és 160 fokon süssük kb. 2 órát
  • Ha a hús megpuhult., vegyük le a fóliát és pirítsuk ropogósra, közben gyakran locsoljuk meg a szaftjával nehogy kiszáradjon. Hagyományos sörrel senkinek ne jusson eszébe locsolgatni, de gluténmentes sört opcionálisan használhatunk erre a célra.
  • A megsült csülköt tálalhatjuk hidegen és melegen egyaránt a lencsesaláta mellé.

 

Szilveszteri lencsesaláta:

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 300 g gondosan átválogatott lencse
  • sós víz a lencse főzéshez
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej lilahagyma
  • 500 ml hidegvíz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1,5 evő 10%-os ecet
  • 1 kávéskanál só
  • 300 g tejföl
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 kávéskanál mustár

Elkészítés:

Elkészítési idő: 1 óra

  • A lencsét használat előtt alaposan válogassuk át, mossuk meg, legyünk Hamupipőkék, mert nagyon sok esetben találhatunk benne ismeretlen eredetű gabona szemeket, de akár követ is.
  • Érdemes főzés előtt kb. 1 órára vízbe áztatni, így sokkal hamarabb puhára fő. Bő, enyhén sós vízben, babérlevél kíséretében főzzük puhára a lencsét, majd szűrjük le.
  • Készítsük el az „áztatólét”: a hideg vizet keverjük össze a sóval, ecettel és a cukorral. A hagymát vágjuk egész vékony csíkokra, enyhén sózzuk meg, hagyjuk állni pár percet, majd nyomkodjuk ki.
  • Tegyük az ecetes lébe a hagymát és a leszűrt lencsét, majd hagyjuk állni legalább 1 órát, de akár ezt előző nap is elkészíthetjük és betehetjük a hűtőbe.
  • A tejfölt keverjük össze a majonézzel és a mustárral. Szűrjük le a lencsét, hagymát és keverjük a tejfölhöz. Ízlés szerint sózzuk ha szükséges.
  • Tálaljuk a salátát a sült csülök mellé.

Allergének: tej; mustár; tojás

Tipp: tejmentes diéta esetén használjunk növényi tejfölt; tojásmentes diétában tojás nélküli majonézt; a mustárt kiválthatjuk citromlével

Jó étvágyat hozzá!

en_GBEnglish