Adag
4 főre
Elkészítési idő:
3,5 óra
Pékinas Gluténmentes gasztroblog – Kohári Évával – a Gluténmentes-Íz-Lik bloggerével
Tökéletes szilveszteri recept, ami biztosan bőséget hoz a jövő évre.
Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli csülök
- 3 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál mustár
- 2 evőkanál zsír
- Ízlés szerint só
- Ízlés szerint őrölt feketebors
- 3-4 szem borókabogyó
- 2 db babérlevél
- 200 ml víz
Elkészítés:
A csülköt alaposan mossuk meg, vágjuk 4 egyenlő részre
- Nagyon alaposan dörzsöljük be sóval, szórjuk meg borssal
- Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki zsírral, fektessük rá bőrrel lefelé a csülök darabokat
- A hagymát pucolás után vágjuk karikára és fedjük be a hús darabokat, tegyük mellé a fokhagyma gerezdeket
- A vízben oldjuk fel a mustárt, sózzuk és öntsük a tepsibe. Szórjuk bele a borókabogyót és a babérleveleket.
- A tepsit fedjük le alufóliával és 160 fokon süssük kb. 2 órát
- Ha a hús megpuhult., vegyük le a fóliát és pirítsuk ropogósra, közben gyakran locsoljuk meg a szaftjával nehogy kiszáradjon. Hagyományos sörrel senkinek ne jusson eszébe locsolgatni, de gluténmentes sört opcionálisan használhatunk erre a célra.
- A megsült csülköt tálalhatjuk hidegen és melegen egyaránt a lencsesaláta mellé.
Szilveszteri lencsesaláta:
Hozzávalók 4 fő részére:
- 300 g gondosan átválogatott lencse
- sós víz a lencse főzéshez
- 2 db babérlevél
- 1 fej lilahagyma
- 500 ml hidegvíz
- 3 evőkanál cukor
- 1,5 evő 10%-os ecet
- 1 kávéskanál só
- 300 g tejföl
- 2 evőkanál majonéz
- 1 kávéskanál mustár
Elkészítés:
Elkészítési idő: 1 óra
- A lencsét használat előtt alaposan válogassuk át, mossuk meg, legyünk Hamupipőkék, mert nagyon sok esetben találhatunk benne ismeretlen eredetű gabona szemeket, de akár követ is.
- Érdemes főzés előtt kb. 1 órára vízbe áztatni, így sokkal hamarabb puhára fő. Bő, enyhén sós vízben, babérlevél kíséretében főzzük puhára a lencsét, majd szűrjük le.
- Készítsük el az „áztatólét”: a hideg vizet keverjük össze a sóval, ecettel és a cukorral. A hagymát vágjuk egész vékony csíkokra, enyhén sózzuk meg, hagyjuk állni pár percet, majd nyomkodjuk ki.
- Tegyük az ecetes lébe a hagymát és a leszűrt lencsét, majd hagyjuk állni legalább 1 órát, de akár ezt előző nap is elkészíthetjük és betehetjük a hűtőbe.
- A tejfölt keverjük össze a majonézzel és a mustárral. Szűrjük le a lencsét, hagymát és keverjük a tejfölhöz. Ízlés szerint sózzuk ha szükséges.
- Tálaljuk a salátát a sült csülök mellé.
Allergének: tej; mustár; tojás
Tipp: tejmentes diéta esetén használjunk növényi tejfölt; tojásmentes diétában tojás nélküli majonézt; a mustárt kiválthatjuk citromlével
Jó étvágyat hozzá!