Adag
4 főre
Elkészítési idő:
60 perc
By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger
Nálam időnként előfordul, hogy a körethez keresem a megfelelő húsos ételt. Mi nagyon szeretjük a zsemlegombócot, ezt bármilyen szószos, mártásos hús mellé szívesen fogyasztjuk. Aki kedveli a vadast, próbálja ki ezt a hétköznapokban is gyorsan elkészíthető verziót, garantáltan hozza a vadas fílinget.
A zsemlegombóchoz én most a Pécsi Pékinas gluténmentes kenyerét használtam, tökéletes alapja lett a finom gombócoknak.
Hozzávalók a sült hús és vadas jellegű mártáshoz:
- 2 db szűzpecsenye
- 6 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem gyökér
- 1 kis darab zeller
- 1 pici fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál cukor
- 1 szál friss rozmaring
- igény szerint víz
- ízlés szerint só
- 3 db borókabogyó
- pár szem egész fekete bors
- 2 db babérlevél
- ízlés szerint száraz vörösbor
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál mustár
Hozzávalók a zsemlegombóchoz:
- 6 szelet Pécsi Pékinas gluténmentes kenyér
- 200 g rizsliszt
- 50 g tápióka keményítő
- 4 db M-es méretű tojás
- 70 ml víz
- ½ kávéskanál só
- ½ kávéskanál fokhagymapor
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- bő, sós víz a gombócok főzéséhez
Elkészítés:
- A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, vágjuk őket kisebb kockára
- Egy serpenyőben kevés olajon kezdjük el pirítani a zöldségeket, közben adjuk hozzá a cukrot, amit együtt karamellizáljunk meg a zöldségekkel, ettől nagyon jó íze lesz a zöldségeknek. A kissé megpirított zöldségeket enyhén sózzuk, tegyük egy közepes méretű tepsibe.
- A serpenyőben maradt olajban süssük körbe a húst, szép barna kérget kapjon, ami mellé tegyünk egy szál rozmaringot, 2 gerezd fokhagymát. A húst ezután sózzuk csak meg.
- Szedjük a húst a tepsibe a zöldségek tetejére, szórjuk rá a borókabogyót, egész borsot és tegyük rá a babérlevelet.
- A mustárt keverjük el 100 ml vízzel és öntsük a tepsibe. Fedjük le a tepsit egy alufóliával és 180 fokon süssük kb. 30 percet.
- Ha megpuhult a hús, vegyük ki a tepsiből, tegyük félre szeletelés előtt kicsit „pihentetni”.
- A zöldségeket botmixer segítségével pépesítsük teljesen simává, de előtte szedjük ki a borókabogyót, fekete borsot és a babérlevelet. Szükség szerint hígítsuk vízzel a kívánt állagúra.
- A mártást öntsük egy serpenyőbe és alaposan forraljuk fel, ha szükséges fűszerezzük ízlés szerint és löttyintsünk hozzá kevés vörösbort
Zsemlegombóc elkészítés:
- A kenyeret szeleteljük fel, pirítsuk aranybarnára kenyérpirítóban. Vágjuk kb. 1 cm x 1 cm-es kockákra.
- A rizslisztet, keményítőt, fűszereket mérjük ki egy keverőtálba és keverjük össze. Üssük rá a tojásokat, kezdjük el keverni. Tojás mérettől függően hígítsuk pici vízzel, hogy sűrű nokedli tészta állagot érjünk el. Nekem 70 ml víz kellett hozzá. Ha alaposan összekevertük a tésztát, adjuk hozzá a kenyérkockákat.
- Egy nagy lábosban forraljunk fel jó sok sós vizet. Amíg felforr a víz formázzuk meg enyhén vizes kézzel gombócokat.
- Forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat és éppen csak gyöngyöző vízben főzzük készre kb 5-8 perc alatt.
- A megfőtt gombócokat szűrjük le és tálaljuk a sült hússal és mártással.
Jó étvágyat hozzá!