fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

60 perc

By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger

Nálam időnként előfordul, hogy a körethez keresem a megfelelő húsos ételt. Mi nagyon szeretjük a zsemlegombócot, ezt bármilyen szószos, mártásos hús mellé szívesen fogyasztjuk. Aki kedveli a vadast, próbálja ki ezt a hétköznapokban is gyorsan elkészíthető verziót, garantáltan hozza a vadas fílinget.

A zsemlegombóchoz én most a Pécsi Pékinas gluténmentes kenyerét használtam, tökéletes alapja lett a finom gombócoknak.

Hozzávalók a sült hús és vadas jellegű mártáshoz:

  • 2 db szűzpecsenye
  • 6 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem gyökér
  • 1 kis darab zeller
  • 1 pici fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 szál friss rozmaring
  • igény szerint víz
  • ízlés szerint só
  • 3 db borókabogyó
  • pár szem egész fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerint száraz vörösbor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál mustár

Hozzávalók a zsemlegombóchoz:

  • 6 szelet Pécsi Pékinas gluténmentes kenyér
  • 200 g rizsliszt
  • 50 g tápióka keményítő
  • 4 db M-es méretű tojás
  • 70 ml víz
  • ½ kávéskanál só
  • ½ kávéskanál fokhagymapor
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • bő, sós víz a gombócok főzéséhez

Elkészítés:

  • A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, vágjuk őket kisebb kockára
  • Egy serpenyőben kevés olajon kezdjük el pirítani a zöldségeket, közben adjuk hozzá a cukrot, amit együtt karamellizáljunk meg a zöldségekkel, ettől nagyon jó íze lesz a zöldségeknek. A kissé megpirított zöldségeket enyhén sózzuk, tegyük egy közepes méretű tepsibe.
  • A serpenyőben maradt olajban süssük körbe a húst, szép barna kérget kapjon, ami mellé tegyünk egy szál rozmaringot, 2 gerezd fokhagymát. A húst ezután sózzuk csak meg.
  • Szedjük a húst a tepsibe a zöldségek tetejére, szórjuk rá a borókabogyót, egész borsot és tegyük rá a babérlevelet.
  • A mustárt keverjük el 100 ml vízzel és öntsük a tepsibe. Fedjük le a tepsit egy alufóliával és 180 fokon süssük kb. 30 percet.
  • Ha megpuhult a hús, vegyük ki a tepsiből, tegyük félre szeletelés előtt kicsit „pihentetni”.
  • A zöldségeket botmixer segítségével pépesítsük teljesen simává, de előtte szedjük ki a borókabogyót, fekete borsot és a babérlevelet. Szükség szerint hígítsuk vízzel a kívánt állagúra.
  • A mártást öntsük egy serpenyőbe és alaposan forraljuk fel, ha szükséges fűszerezzük ízlés szerint és löttyintsünk hozzá kevés vörösbort

Zsemlegombóc elkészítés:

  • A kenyeret szeleteljük fel, pirítsuk aranybarnára kenyérpirítóban. Vágjuk kb. 1 cm x 1 cm-es kockákra.
  • A rizslisztet, keményítőt, fűszereket mérjük ki egy keverőtálba és keverjük össze. Üssük rá a tojásokat, kezdjük el keverni. Tojás mérettől függően hígítsuk pici vízzel, hogy sűrű nokedli tészta állagot érjünk el. Nekem 70 ml víz kellett hozzá. Ha alaposan összekevertük a tésztát, adjuk hozzá a kenyérkockákat.
  • Egy nagy lábosban forraljunk fel jó sok sós vizet. Amíg felforr a víz formázzuk meg enyhén vizes kézzel gombócokat.
  • Forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat és éppen csak gyöngyöző vízben főzzük készre kb 5-8 perc alatt.
  • A megfőtt gombócokat szűrjük le és tálaljuk a sült hússal és mártással.

Jó étvágyat hozzá!

en_GBEnglish