Adag
4 főre
Elkészítési idő:
30 perc
Egy finom, tartalmas krémleves mindig jó választásnak tűnik a rohanó hétköznapokon, de mi szívesen fogyasztjuk hétvégén is, pláne a hűvösebb napokon.
A krémleves tökéletes kiegészítője lehet a ropogós, fűszeres crouton, ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy a leves ízvilága és a crouton fűszerezése jól passzoljon egymáshoz.
Időnként előfordul, hogy pár szelet kenyér kiszárad, ezt már nem szívesen fogyasztjuk, viszont tökéletes levesbetétet készíthetünk belőle. Érdemes ezeket a kissé kiszáradt kenyereket eleve megpirítva félretenni jól szellőző helyre, pár nap alatt, míg a felhasználásukra kerül sor, biztosan nem lesz bajuk. A fűszerezést mindenki készítheti a saját ízvilága szerint. Nekem ami nem hiányozhat belőle, az a fokhagyma, friss rozmaring és a petrezselyem. Ezeket nagyon jól egészíti ki egy apró csokor metélőhagyma apróra vágva.
Nálunk a mindig nyerő és befutó krémleves az brokkoli alapú
Hozzávalók:
- Pécsi Pékinas Manufaktúra fehér gluténmentes kenyér
- 1 kg brokkoli
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 3 db krumpli
- ½ fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kis darab zeller
- 1 liter húsleves alaplé
- 200 ml tejszín / növényi tejszín
- ízlés szerint só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem zöldje
- ízlés szerint reszelt sajt (én füstölt sajttal készítem)
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, a brokkolit szedjük rózsáira.
A fehér és sárgarépát karikázzuk fel, a krumplit, zellert vágjuk kockára, a hagymát csíkozzuk fel.
Egy kevés olajon futtassuk meg az összevágott zöldségeket, fokhagymát pár perc alatt. Ehhez adjuk a brokkolit és öntsük fel alaplével, fűszerezzük.
Fedjük le a levest és főzzük puhára. (Én nagyon szeretek kuktában főzni, abban forrástól számított 5 perc alatt puha lesz minden zöldség)
Ha megpuhultak a zöldségek, botmixer segítségével turmixoljuk a levest. Öntsük hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a reszelt sajtot.
Forraljuk pár percig, közben állítsuk be az ízét és az állagát. Ízlés szerint fűszerezzük, ha még szükséges és adjunk hozzá vizet, ha nagyon sűrűnek ítéljük meg.
A brokkoli krémlevest tálalhatjuk a crouton mellett pirított tökmaggal és tökmagolajjal.
Jó étvágyat hozzá!