Adag

4 főre

Elkészítési idő:

30 perc

Egy finom, tartalmas krémleves mindig jó választásnak tűnik a rohanó hétköznapokon, de mi szívesen fogyasztjuk hétvégén is, pláne a hűvösebb napokon.

A krémleves tökéletes kiegészítője lehet a ropogós, fűszeres crouton, ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy a leves ízvilága és a crouton fűszerezése jól passzoljon egymáshoz.

Időnként előfordul, hogy pár szelet kenyér kiszárad, ezt már nem szívesen fogyasztjuk, viszont tökéletes levesbetétet készíthetünk belőle. Érdemes ezeket a kissé kiszáradt kenyereket eleve megpirítva félretenni jól szellőző helyre,  pár nap alatt, míg a felhasználásukra kerül sor, biztosan nem lesz bajuk. A fűszerezést mindenki készítheti a saját ízvilága szerint. Nekem ami nem hiányozhat belőle, az a fokhagyma, friss rozmaring és a petrezselyem. Ezeket nagyon jól egészíti ki egy apró csokor metélőhagyma apróra vágva.

Nálunk a mindig nyerő és befutó krémleves az brokkoli alapú

Hozzávalók:

  • Pécsi Pékinas Manufaktúra fehér gluténmentes kenyér
  • 1 kg brokkoli
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 3 db krumpli
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kis darab zeller
  • 1 liter húsleves alaplé
  • 200 ml tejszín / növényi tejszín
  • ízlés szerint só
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem zöldje
  • ízlés szerint reszelt sajt (én füstölt sajttal készítem)
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, a brokkolit szedjük rózsáira.

A fehér és sárgarépát karikázzuk fel, a krumplit, zellert vágjuk kockára, a hagymát csíkozzuk fel.

Egy kevés olajon futtassuk meg az összevágott zöldségeket, fokhagymát pár perc alatt. Ehhez adjuk a brokkolit és öntsük fel alaplével, fűszerezzük.

Fedjük le a levest és főzzük puhára. (Én nagyon szeretek kuktában főzni, abban forrástól számított 5 perc alatt puha lesz minden zöldség)

Ha megpuhultak a zöldségek, botmixer segítségével turmixoljuk a levest. Öntsük hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a reszelt sajtot.

Forraljuk pár percig, közben állítsuk be az ízét és az állagát. Ízlés szerint fűszerezzük, ha még szükséges és adjunk hozzá vizet, ha nagyon sűrűnek ítéljük meg.

A brokkoli krémlevest tálalhatjuk a crouton mellett pirított tökmaggal és tökmagolajjal.

Jó étvágyat hozzá!

Hírlevélre feliratkozás

Ha szeretne értesülni aktuális híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre.

Köszönjük, sikeresen feliratkozott.