Adag
2 főre
Elkészítési idő:
45 perc
Dögös, ütős, gyors, egyszerű, látványos akár ünnepnapokra is. Fantasztikus ízkavalkád, pazar látvány, mindez 45 perc alatt.
Aki szereti a kacsát, mindenképpen próbálja ki a receptet. Aki pedig nem szereti, pláne készítse el, mert garantáltan az egyik kedvenc fogása lesz.
A sült kacsát brutálisan jól egészíti ki ez a gyönyörű színű, intenzív ízű chutney (csatni).
Tálalhatjuk semleges ízű (pl krumplipürével) körettel. Vagy egyszerűen szeleteljük vékonyra a kacsát, mártogassunk friss, Pékinas kenyéret a kacsa szaftjába. Helyezzük a vékony, kacsamell csíkokat a kenyérre, kenjük meg chutneyval és ahhhh igyekezzünk befalni, nehogy más lecsapjon rá.
Hozzávalók:
Rosé kacsamell:
- 2 db bőrös kacsamell
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál friss rozmaring
- Ízlés szerint só
- Ízlés szerint bors
Almás, céklás chutney:
- 1 db lilahagyma
- 2 db alma
- 1 db cékla
- 1 marék aszalt áfonya
- 1 teáskanál olaj
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt fehér bors
- Ízlés szerint fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál ecet
- 2-2,5 dl víz
- Víz a cékla főzéshez
Elkészítés:
Mindenképpen a chutneyval érdemes kezdeni, mire elkészül a kacsa, pont ideális hőmérsékletre hűl a „mártásunk”.
- A céklát pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra és főzzük puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
- A hagymát vágjuk vékony szeletekre, az almát pucoljuk meg és kockázzuk fel.
- Egy kevés olajon dinszteljük meg a hagymát egy csepp sóval, adjuk hozzá az almát, az aszalt áfonyát, a cukrot és karamellizáljuk meg enyhén. Öntsü fel 2 dl vízzel és főzzük 30 percet, amíg a hagyma és az alma teljesen pépes állagú lesz. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
- A megfőtt céklát egy kevés főzővízzel együtt keverjük az almás alaphoz és forraljuk össze. Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, ecettel.
- A hűtő hideg kacsamellet mossuk meg, töröljük szárazra. Nagyon éles késsel vágjuk be a bőrét rácsosra, de nagyon vigyázzunk, a húsba ne vágjunk bele, mert kiszárad sütés közben! Hagyjunk szobahőmérsékletűre melegedni sütés előtt.
- Egy fémnyelű serpenyőt melegítsünk fel, és tegyük bele bőrével lefelé a melleket. Süssük egészen addig, míg a zsír kiolvad a bőréből, közben dobjunk mellé fokhagyma gezerzeket és friss rozmaringot.
- Ha kisült a zsírja, fordítsuk meg, és süssük kb. 4 percet.
- A sütőt közben melegítsük fel 200 fokra (hőlégkeverés nélkül) és 4 percre tegyük a serpenyővel együtt a sütőbe a melleket. Sütés közben sózzuk és hintsük meg borssal a melleket!
- Ha készre sült, tálalás előtt hagyjuk a pulton pihenni 1-2 percet.
- Tálaljuk az almás, céklás chutneyvel, natúr krumplipürével, vagy friss, Pékinas kenyérre pakolva.
Jó étvágyat hozzá!