fbpx

Adag

2 főre

Elkészítési idő:

45 perc

Pékinas Gluténmentes gasztroblog – Kohári Évával – a Gluténmentes-Íz-Lik bloggerével

Dögös, ütős, gyors, egyszerű, látványos akár ünnepnapokra is. Fantasztikus ízkavalkád, pazar látvány, mindez 45 perc alatt. 

Aki szereti a kacsát, mindenképpen próbálja ki a receptet. Aki pedig nem szereti, pláne készítse el, mert garantáltan az egyik kedvenc fogása lesz. 

A sült kacsát brutálisan jól egészíti ki ez a gyönyörű színű, intenzív ízű chutney (csatni). 

Tálalhatjuk semleges ízű (pl krumplipürével) körettel. Vagy egyszerűen szeleteljük vékonyra a kacsát, mártogassunk friss, Pékinas kenyéret a kacsa szaftjába. Helyezzük a vékony, kacsamell csíkokat a kenyérre, kenjük meg chutneyval és ahhhh igyekezzünk befalni, nehogy más lecsapjon rá. 

Hozzávalók:

Rosé kacsamell:

  • 2 db bőrös kacsamell 
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 2 szál friss rozmaring 
  • Ízlés szerint só
  • Ízlés szerint bors 

Almás, céklás chutney:

  • 1 db lilahagyma
  • 2 db alma
  • 1 db cékla
  • 1 marék aszalt áfonya 
  • 1 teáskanál olaj 
  • 1 csipet só 
  • 1 csipet őrölt fehér bors 
  • Ízlés szerint fahéj 
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál cukor 
  • 1 teáskanál ecet 
  • 2-2,5 dl víz 
  • Víz a cékla főzéshez

Elkészítés:

Mindenképpen a chutneyval érdemes kezdeni, mire elkészül a kacsa, pont ideális hőmérsékletre hűl a „mártásunk”.

  • A céklát pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra és főzzük puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. 
  • A hagymát vágjuk vékony szeletekre, az almát pucoljuk meg és kockázzuk fel. 
  • Egy kevés olajon dinszteljük meg a hagymát egy csepp sóval, adjuk hozzá az almát, az aszalt áfonyát, a cukrot és karamellizáljuk meg enyhén. Öntsü fel 2 dl vízzel és főzzük 30 percet, amíg a hagyma és az alma teljesen pépes állagú lesz. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. 
  • A megfőtt céklát egy kevés főzővízzel együtt keverjük az almás alaphoz és forraljuk össze. Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, ecettel. 
  • A hűtő hideg kacsamellet mossuk meg, töröljük szárazra. Nagyon éles késsel vágjuk be a bőrét rácsosra, de nagyon vigyázzunk, a húsba ne vágjunk bele, mert kiszárad sütés közben! Hagyjunk szobahőmérsékletűre melegedni sütés előtt. 
  • Egy fémnyelű serpenyőt melegítsünk fel, és tegyük bele bőrével lefelé a melleket. Süssük egészen addig, míg a zsír kiolvad a bőréből, közben dobjunk mellé fokhagyma gezerzeket és friss rozmaringot. 
  • Ha kisült a zsírja, fordítsuk meg, és süssük kb. 4 percet. 
  • A sütőt közben melegítsük fel 200 fokra (hőlégkeverés nélkül) és 4 percre tegyük a serpenyővel együtt a sütőbe a melleket. Sütés közben sózzuk és hintsük meg borssal a melleket! 
  • Ha készre sült, tálalás előtt hagyjuk a pulton pihenni 1-2 percet. 
  • Tálaljuk az almás, céklás chutneyvel, natúr krumplipürével, vagy friss, Pékinas kenyérre pakolva. 

Jó étvágyat hozzá!

en_GBEnglish