fbpx

Adag

2 szendvics

Elkészítési idő:

25 perc

Jogosan mondom szerintem, hogy ez az étel a melegszendvicsek királya. Azt nem állítom, hogy fogyókúrás, de hogy laktató, az biztos. Ráérős hétvégék reggelije vagy rohanós hétköznapok tökéletes vacsorája lehet. Nálunk hatalmas sikere volt, próbáljátok ki ti is. Remélem nektek is Íz-Lik.

A töltelék tetszés szerint variálható, készülhet hagyományos tejes és tejmentes változatban is. A besamel mártást én már készítettem normál tejjel és növényi rizs itallal is, mind a két verzió ugyan ezekkel az arányokkal működik.

Hozzávalók:

  • 4 szelet gluténmentes Pékinas Manufaktúra kenyér 
  • 100 g reszelt sajt / növényi sajt 
  • 4 szelet gluténmentes sonka 
  • 2 db tojás 

Hozzávalók a Besamel mártáshoz:

  • 30 g vaj / tejmentes margarin 
  • 25 g rizsliszt 
  • 300 ml tej / növényi tej 
  • 1 csipet frissen reszelt szerecsendió 
  • 1 csipet őrölt fekete bors 
  • Ízlés szerint só 
  • 50 g reszelt sajt /növényi sajt 

Elkészítés:

  • Először készítsük el a besamel mártást: egy serpenyőben melegítsük fel a vajat vagy margarint, ehhez adjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk pár pillanatig, de vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg a liszt. Öntsük hozzá a tejet és keverjük csomómentesre, és forraljuk 2-3 percet. Közben fűszerezzük a saját ízlésünk szerint, végül a tűzhelyről levéve keverjük hozzá a reszelt sajtot. Hagyjuk langyosra hűlni.
  • A kenyér szeleteket pirítsuk aranybarnára kenyérpirító gépben.
  • Egy tűzálló tálat kenjünk ki vékonyan margarinnal vagy vajjal és fektessünk egymás mellé két szelet megpirított kenyeret.
  • A kenyerek tetejére tegyünk a besamel mártásból 1-1 evőkanálnyit, halmozzunk rá sajtot és 180 fokra előmelegített sütőben pár percig süssük, amíg megolvad a sajt a tetején.
  • A sütőből kivéve a tepsit, folytassuk a szendvics rétegezését. Tegyünk a sajtra sonkát, ismét egy kevés fehér mártást, majd fedjük le újabb pirítóssal. A kenyerek tetején oszlassuk el a maradék mártást, szórjuk rá a maradék sajtot és tegyük vissza a sütőbe egészen addig, míg a sajt beleolvad a mártásba.
  • Amíg a sütőben elkészül a szendvics, serpenyőben kevés olajon süssünk 2 db tükörtojást.
  • A helyezzük a sütőből kivett szendvics tetejére óvatosan a tojásokat és már tálalhatjuk is.
    •  Jó étvágyat hozzá!

    Jó étvágyat hozzá!

    hu_HUHungarian