Adag
4 főre
Elkészítési idő:
60 perc
Na erről a brutálisan jó gubáról egészen biztosan senki nem mondja meg, hogy kenyérből készült, ráadásul gluténmentes kenyérből.
A férjem mézzel szereti, a lányom vaníliás sodóval én pedig mindenhogy, csak jó sok legyen belőle.
Ez a guba alap annyira tökéletes, hogy nyugodtan készíthetünk belőle tortát, sok-sok vanília krémmel és habbal a tetején. Olvassátok el a receptet, a végén pedig megmutatom, hogy lesz a gubából torta.
Hozzávalók:
- 1 csomag gluténmentes Pécsi Pékinas kenyér
- 400 ml tej /növényi tej
- 200 ml tejszín / növényi tejszín
- 4 db M-es méretű tojás
- 6 evőkanál cukor
- 12 g vaníliás cukor
- 160 g darált mák
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A kenyeret szeleteljük fel és minden szeletet vágjunk 6 részre. Így kb kifli karika nagyságú darabokat kapunk.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a kenyér darabkákat és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt pirítsuk éppen csak aranybarnára.
- A tejet és a tejszínt keverjük össze egy lábosban és tegyük fel a tűzhelyre melegedni
- A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját verjük fel a kétféle cukorral jó habosra
- Pár kanál forró tejet merjünk hozzá és alaposan keverjük össze, majd borítsuk a lábosba.
- Folyamatosan kevergetve, lassú tűzön főzzük, míg sodó állagú lesz. Nagyon vigyázzunk, mert nem rántottát szeretnénk készíteni!
- A kenyér darabkákat egy nagy tálban keverjük össze a mákkal, a citrom reszelt héjával és borítsuk rá a forró vaníliás sodót.
- A tojások fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a mákos kenyérhez.
- Egy kb. 20×26 cm-es tepsit kenjünk ki vékonyan margarinnal vagy vajjal és terítsük bele a gubát.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a teteje elkezd kicsit barnulni.
- Hidegen, melegen egyaránt tálalhatjuk.
-
Nézzük, hogy lesz ebből a gubából torta!
Az alapot egy kapcsos tortaformába töltsük és süssük meg. Ha kihűlt, halmozzuk rá a jó sok, vaníliás krémet, a tetejére pedig a habot.
Hozzávalók a krémhez:
- 1 csomag vanília pudingpor
- 4 kanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 400 ml tej vagy 300 ml növényi tej
- 4 db tojás sárgája
- 150 g vaj vagy liga margarin
Hozzávalók a habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
- A krémhez a tejből, cukorból és a pudingból főzzünk sűrű krémet és jól hűtsük le.
- A vajat vagy a margarin keverjük habosra és dolgozzuk alaposan össze a pudinggal. Ezt simítsuk a mákosguba tetejére.
- A habhoz a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá. Lapos tányérra tegyünk kis halmokat kanállal és tegyük a mikrohullámú sütőbe kb 40 másodpercre. (a mikróban nagyon megnőnek a habok, egyszerre ne tegyünk sokat a tányérra)
- A kész habokkal díszítsük a torta tetejét.
Jöjjön még egy tipp:
A madártej tetejére ugyan ezzel a módszerrel készíthetjük a habot, így nem kell tejben főzni és rettegni, hogy összeesik.
Jó étvágyat hozzá!