fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

60 perc

Na erről a brutálisan jó gubáról egészen biztosan senki nem mondja meg, hogy kenyérből készült, ráadásul gluténmentes kenyérből.

A férjem mézzel szereti, a lányom vaníliás sodóval én pedig mindenhogy, csak jó sok legyen belőle.

Ez a guba alap annyira tökéletes, hogy nyugodtan készíthetünk belőle tortát, sok-sok vanília krémmel és habbal a tetején. Olvassátok el a receptet, a végén pedig megmutatom, hogy lesz a gubából torta.

Hozzávalók:

  • 1 csomag gluténmentes Pécsi Pékinas kenyér
  • 400 ml tej /növényi tej 
  • 200 ml tejszín / növényi tejszín 
  • 4 db M-es méretű tojás 
  • 6 evőkanál cukor 
  • 12 g vaníliás cukor 
  • 160 g darált mák 
  • 1 db citrom reszelt héja 

Elkészítés:

  • A kenyeret szeleteljük fel és minden szeletet vágjunk 6 részre. Így kb kifli karika nagyságú darabokat kapunk. 
  • Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a kenyér darabkákat és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt pirítsuk éppen csak aranybarnára. 
  • A tejet és a tejszínt keverjük össze egy lábosban és tegyük fel a tűzhelyre melegedni 
  • A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját verjük fel a kétféle cukorral jó habosra 
  • Pár kanál forró tejet merjünk hozzá és alaposan keverjük össze, majd borítsuk a lábosba. 
  • Folyamatosan kevergetve, lassú tűzön főzzük, míg sodó állagú lesz. Nagyon vigyázzunk, mert nem rántottát szeretnénk készíteni! 
  • A kenyér darabkákat egy nagy tálban keverjük össze a mákkal, a citrom reszelt héjával és borítsuk rá a forró vaníliás sodót. 
  • A tojások fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a mákos kenyérhez. 
  • Egy kb. 20×26 cm-es tepsit kenjünk ki vékonyan margarinnal vagy vajjal és terítsük bele a gubát. 
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a teteje elkezd kicsit barnulni. 
  • Hidegen, melegen egyaránt tálalhatjuk.
  • Nézzük, hogy lesz ebből a gubából torta! 

    Az alapot egy kapcsos tortaformába töltsük és süssük meg. Ha kihűlt, halmozzuk rá a jó sok, vaníliás krémet, a tetejére pedig a habot. 

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 csomag vanília pudingpor
  • 4 kanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 400 ml tej vagy 300 ml növényi tej
  • 4 db tojás sárgája
  • 150 g vaj vagy liga margarin

Hozzávalók a habhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítés:

  • A krémhez a tejből, cukorból és a pudingból főzzünk sűrű krémet és jól hűtsük le. 
  • A vajat vagy a margarin keverjük habosra és dolgozzuk alaposan össze a pudinggal. Ezt simítsuk a mákosguba tetejére.
  • A habhoz a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá. Lapos tányérra tegyünk kis halmokat kanállal és tegyük a mikrohullámú sütőbe kb 40 másodpercre. (a mikróban nagyon megnőnek a habok, egyszerre ne tegyünk sokat a tányérra)
  • A kész habokkal díszítsük a torta tetejét.

     

    Jöjjön még egy tipp:

    A madártej tetejére ugyan ezzel a módszerrel készíthetjük a habot, így nem kell tejben főzni és rettegni, hogy összeesik. 

Jó étvágyat hozzá!