fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

30 perc

Egy finom, tartalmas krémleves mindig jó választásnak tűnik a rohanó hétköznapokon, de mi szívesen fogyasztjuk hétvégén is, pláne a hűvösebb napokon.

A krémleves tökéletes kiegészítője lehet a ropogós, fűszeres crouton, ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy a leves ízvilága és a crouton fűszerezése jól passzoljon egymáshoz.

Időnként előfordul, hogy pár szelet kenyér kiszárad, ezt már nem szívesen fogyasztjuk, viszont tökéletes levesbetétet készíthetünk belőle. Érdemes ezeket a kissé kiszáradt kenyereket eleve megpirítva félretenni jól szellőző helyre,  pár nap alatt, míg a felhasználásukra kerül sor, biztosan nem lesz bajuk. A fűszerezést mindenki készítheti a saját ízvilága szerint. Nekem ami nem hiányozhat belőle, az a fokhagyma, friss rozmaring és a petrezselyem. Ezeket nagyon jól egészíti ki egy apró csokor metélőhagyma apróra vágva.

Nálunk a mindig nyerő és befutó krémleves az brokkoli alapú (aminek a receptjét itt találod: https://pekinas.hu/brokkoli_kremleves_mentesen/ ), de mostanában nagyon menő lett a gombás krémleves is.

Hozzávalók:

  • Pécsi Pékinas Manufaktúra fehér gluténmentes kenyér
  • 300 g csiperke gomba
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 2 db krumpli
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss, apróra vágott petrezselyem zöldje
  • 1 kávéskanál tárkony
  • 1 liter húsleves alaplé
  • 200 ml tejszín / növényi tejszín
  • Ízlés szerint só
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 pici csipet őrölt szerecsendió
  • ízlés szerint frissen facsart citrom leve
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

  • A zöldségeket pucoljuk és mossuk meg alaposan.
  • A gombát, hagymát vágjuk csíkokra, a gyökérzöldséget karikázzuk, a krumplit kockázzuk fel és pár percig pároljuk olajon egy lábosban.
  • Öntsük hozzá az alaplét és fűszerezzük (a citromot hagyjuk a végére).
  • Fedő alatt főzzük puhára (kuktában 5 perc). 
  • A megfőtt zöldségeket botmixerre turmixoljuk, adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk pár percet, közben ízesítsük citrommal.
  • Állítsuk be a kívánt sűrűséget.
  • Zöldfűszeres croutonnal tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!