fbpx
Pékinas Gluténmentes gasztroblog – Kohári Évával – a Gluténmentes-Íz-Lik bloggerével

Gyors vacsora ötletek, fenséges előételek pillanatok alatt. Nálunk mindegyik nagyon menő. Készítsétek el ti is kedvenceteket és kóstoljátok meg a Pécsi Pékinas gluténmentes fehér kenyérrel!

Svéd gombasaláta:

Hozzávalók:

  • 300 g csiperke gomba 
  • 1 pici fej vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 evőkanál olívaolaj 
  • 2 db paradicsom 
  • 100 ml paradicsomlé 
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 4-5 db bazsalikom levél 
  • Ízlés szerint só 
  • 1 csipet őrölt fehér bors 
  • 1 kávéskanál oregáno 
  • 1 csipet chili 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 2 db babérlevél
  • 1/2 citrom leve 

Elkészítés:

  • A gombát tisztítsuk meg és vágjuk vékony szeletekre 
  • A hagymát kockázzuk apróra és az olajon pároljuk üvegesre egy kevés sóval. 
  • Tegyük a hagymához az apróra vágott fokhagymát és a gombát. Pár perc alatt pároljuk puhára, majd süssük amíg teljesen elpárolog a gomba leve. 
  • A paradicsomokat dobjuk 1 percre forrásban lévő vízbe, majd húzzuk le a héját és vágjuk apró kockákra. 
  • A gombát húzzuk picit félre a serpenyőben és karamellizáljuk meg mellette a cukrot. 
  • Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, a paradicsomlevet és ízesítsük a fűszerekkel, a durvára vágott petrezselyemmel, bazsalikommal. 
  • Forraljuk 1-2 percet, facsarjunk hozzá citromot és már tálalhatjuk is. 

Padlizsánkrém:

Hozzávalók:

  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl étolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma 
  • 1/2 fej vöröshagyma

Elkészítés:

  • Egy tepsit béleljünk ki alufóliával és 180 °C fokos sütőben kb. 40-60 perc alatt süssük puhára a padlizsánt. Ez függ a padlizsán nagyságától és a sütő teljesítményétől. Én időnként az ujjammal megnyomkodom a padlizsánt sülés közben, ha puha, akkor kész is. A bőrén is látszik, kicsit össze fog esni és ráncosodik.
  • A padlizsán héját sülés után húzzuk le és egy szűrőben folyó víz alatt mossuk át. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy keserű lesz a krém. Átmosás után jól csöpögtessük le a vizet.
  • Amíg sül a padlizsán, készítsük el a majonézes alapot. Ehhez a krémhez mindig házi készítésű majonézt használok, aki erre nem vállalkozik, készítse nyugodtan kész majonézzel.
  • A lecsöpögtetett padlizsánt, a majonézt, a fűszereket és a hagymákat tegyük egy edénybe és botmixer segítségével turmixoljuk simára. Alaposan hűtsük le, és már tálalhatjuk is.
  • Tálalási ötlet: friss, kemény paradicsom tetejét levágva, a belsejét kanál segítségével kikaparva, a padlizsán krém beletöltve igazi csinos étellé válik. Kenyérre kenve, vékonyra vágott sárgarépával, uborkával vagy zeller szárral szeretjük a legjobban.

Majonéz készítése:

  • Egy mély, de kis átmérőjű tálba tegyük bele a tojás sárgáját és a mustárt.
  • Keverő gép egyik szárát használom csak a keveréshez, ezért kell a vékony edényt.
  • Kapcsoljuk maximális fokozatra a keverőt és folyamatos gyors keverés mellett adagoljuk hozzá nagyon lassan az olajat.

Elkészítési idő: Az elkészítési idő a sütéssel együtt kb. 80 perc. Ha van fagyasztott padlizsánunk a hűtőben, 15 perc alatt elkészíthetjük.

Meleg, spenótos sajtkrém: 

Hozzávalók:

  • 25 dkg sajtkrém 
  • 2 kanál tejföl 
  • 20 dkg fagyasztott parajpüré vagy 50 dkg friss
  • 5 dkg parmezán 
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • csipet őrölt szerecsendió
  • tálaláshoz pár szem koktél paradicsom – opcionális

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Ha fagyasztott spenótot használunk, akkor hagyjuk kiolvadni és alaposan csepegtessük le, ha frisset, akkor kevés olajon fonnyasszuk meg. 
  • A sajtokat kislyukú reszelőn reszeljük le, így könnyebben olvadnak meg.
  • Az összes hozzávalót keverjük alaposan össze és fűszerezzük ízlés szerint.
  • Tegyük egy tűzálló tálba a krémet, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük készre. 
  • Tálalás előtt szórjuk meg felezett koktélparadicsomokkal. 

Ricottas sütőtökkrém, feta sajttal és pirított tökmaggal:

Hozzávalók:

  • 250 g előre megsütött sütőtök 
  • 250 g ricotta
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • Ízlés szerint só 
  • Ízlés szerint chili 
  • 1 csipet őrölt fehér bors 
  • 1 csipet szerecsendió 
  • 1 csipet római kömény
  • 2 evőkanál natúr joghurt 

Tetejére:

  • Morzsolt feta sajt
  • Pirított tökmag

Elkészítés:

  • A sütőtököt érdemes előre megsütni, így nem kell várni, hogy kihűljön. Távolítsuk el a héját és nyomjuk össze villával.
  • Minden hozzávalót tegyünk egy tálba és botmixerrel turmixoljuk teljesen simává.
  • Kenjük meg a vékony szeletekre vágott kenyeret a krémmel. Morzsoljunk a tetejére feta sajtot és szórjuk meg pirított tökmaggal.

Jó étvágyat hozzá!

hu_HUHungarian