Adag
4 főre
Elkészítési idő:
2 óra
Pékinas Gluténmentes gasztroblog – Kohári Évával – a Gluténmentes-Íz-Lik bloggerével
Azt hiszem, hogy nekem a top 3 ételben szerepel a sült oldalas. Egyszerűen nem tudom megunni, imádom hidegen, meleg, párolt káposztával és friss kenyérrel.
Persze a kenyér akkor igazán jó hozzá, ha épp egy kicsit megforgatjuk az oldalas kisült szaftjában. Ami jó fokhagymás, fűszeres, belesült a csontos hús összes zamata. Érzitek? Próbáljátok ki ezt a receptet mindenképpen, és tunkoljátok a mennyei szaftot a Pékinas gluténmentes kenyerével.
Hozzávalók:
- 1 kg húsos oldalas
Páchoz:
- 160 g olaj
- 60 g mustár
- 20 g szójaszósz
- 30 g ketchup
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- 1/2 kávéskanál bors
- 1/2 kávéskanál fűszer kömény
- 10 g méz
Sütéshez:
- 2 evőkanál (kacsa)zsír
- Kb. 1 dl víz
- 4-5 gerezd fokhagyma
Párolt lilakáposzta:
- 1/2 fej lilakáposzta
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 1 kávéskanál őrölt fűszer kömény
- Ízlés szerint (kb. 1 teáskanál) 20%-os ecet
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Az oldalast mossuk meg, itassuk le róla a vizet és szeleteljük fel kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre.
- A páchoz az összes hozzávalót keverjük össze nagyon alaposan és forgassuk meg benne a hússzeleteket. Hagyjuk állni legalább 2-3 órát, de tegyük nyugodtan a hűtőbe akár egész éjszakára.
- Egy tepsi aljába oszlassunk el 2 evőkanál zsírt (én kacsazsírt szoktam használni), tegyük rá szép, sorba az oldalas szeleteket. A tetejére fektessünk pár gerezd fokhagymát, öntsünk rá kb. 1 dl vizet és alufóliával fedjük le.
- 180 fokon süssük legalább 1 órát, amíg jól megpuhul a hús.
- Vegyük le a tetejéről a fóliát és süssük ropogósra.
- A párolt káposztához gyaluljuk vékonyra a káposztát. Tegyük egy lábosba, sózzuk meg, adjunk hozzá kevés olajat és fedő alatt pároljuk roppanósra.
- Amikor úgy érezzük, hogy elég puha a káposzta, de még éppen roppan, ízesítsük cukorral, köménnyel és ecettel.
Tálaljuk az oldalast káposztával és friss, Pékinas kenyérrel.
Jó étvágyat hozzá!