fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

2 óra

Pékinas Gluténmentes gasztroblog – Kohári Évával – a Gluténmentes-Íz-Lik bloggerével

Azt hiszem, hogy nekem a top 3 ételben szerepel a sült oldalas. Egyszerűen nem tudom megunni, imádom hidegen, meleg, párolt káposztával és friss kenyérrel.

Persze a kenyér akkor igazán jó hozzá, ha épp egy kicsit megforgatjuk az oldalas kisült szaftjában. Ami jó fokhagymás, fűszeres, belesült a csontos hús összes zamata. Érzitek? Próbáljátok ki ezt a receptet mindenképpen, és tunkoljátok a mennyei szaftot a Pékinas gluténmentes kenyerével. 

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos oldalas

Páchoz:

  • 160 g olaj 
  • 60 g mustár 
  • 20 g szójaszósz 
  • 30 g ketchup 
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 1 kávéskanál só 
  • 1/2 kávéskanál bors 
  • 1/2 kávéskanál fűszer kömény 
  • 10 g méz 

Sütéshez:

  • 2 evőkanál (kacsa)zsír
  • Kb. 1 dl víz 
  • 4-5 gerezd fokhagyma 

Párolt lilakáposzta:

 

  • 1/2 fej lilakáposzta 
  • 1 teáskanál só 
  • 2 teáskanál cukor 
  • 1 kávéskanál őrölt fűszer kömény 
  • Ízlés szerint (kb. 1 teáskanál) 20%-os ecet 
  • 1 evőkanál olaj 

Elkészítés:

  • Az oldalast mossuk meg, itassuk le róla a vizet és szeleteljük fel kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre. 
  • A páchoz az összes hozzávalót keverjük össze nagyon alaposan és forgassuk meg benne a hússzeleteket. Hagyjuk állni legalább 2-3 órát, de tegyük nyugodtan a hűtőbe akár egész éjszakára. 
  • Egy tepsi aljába oszlassunk el 2 evőkanál zsírt (én kacsazsírt szoktam használni), tegyük rá szép, sorba az oldalas szeleteket. A tetejére fektessünk pár gerezd fokhagymát, öntsünk rá kb. 1 dl vizet és alufóliával fedjük le. 
  • 180 fokon süssük legalább 1 órát, amíg jól megpuhul a hús. 
  • Vegyük le a tetejéről a fóliát és süssük ropogósra. 
  • A párolt káposztához gyaluljuk vékonyra a káposztát. Tegyük egy lábosba, sózzuk meg, adjunk hozzá kevés olajat és fedő alatt pároljuk roppanósra. 
  • Amikor úgy érezzük, hogy elég puha a káposzta, de még éppen roppan, ízesítsük cukorral, köménnyel és ecettel. 

Tálaljuk az oldalast káposztával és friss, Pékinas kenyérrel. 

Jó étvágyat hozzá!

hu_HUHungarian