fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

2 óra

Pékinas Gluténmentes gasztroblog – Kohári Évával – a Gluténmentes-Íz-Lik bloggerével

Azt hiszem, hogy nekem a top 3 ételben szerepel a sült oldalas. Egyszerűen nem tudom megunni, imádom hidegen, meleg, párolt káposztával és friss kenyérrel.

Persze a kenyér akkor igazán jó hozzá, ha épp egy kicsit megforgatjuk az oldalas kisült szaftjában. Ami jó fokhagymás, fűszeres, belesült a csontos hús összes zamata. Érzitek? Próbáljátok ki ezt a receptet mindenképpen, és tunkoljátok a mennyei szaftot a Pékinas gluténmentes kenyerével. 

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos oldalas

Páchoz:

  • 160 g olaj 
  • 60 g mustár 
  • 20 g szójaszósz 
  • 30 g ketchup 
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 1 kávéskanál só 
  • 1/2 kávéskanál bors 
  • 1/2 kávéskanál fűszer kömény 
  • 10 g méz 

Sütéshez:

  • 2 evőkanál (kacsa)zsír
  • Kb. 1 dl víz 
  • 4-5 gerezd fokhagyma 

Párolt lilakáposzta:

 

  • 1/2 fej lilakáposzta 
  • 1 teáskanál só 
  • 2 teáskanál cukor 
  • 1 kávéskanál őrölt fűszer kömény 
  • Ízlés szerint (kb. 1 teáskanál) 20%-os ecet 
  • 1 evőkanál olaj 

Elkészítés:

  • Az oldalast mossuk meg, itassuk le róla a vizet és szeleteljük fel kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre. 
  • A páchoz az összes hozzávalót keverjük össze nagyon alaposan és forgassuk meg benne a hússzeleteket. Hagyjuk állni legalább 2-3 órát, de tegyük nyugodtan a hűtőbe akár egész éjszakára. 
  • Egy tepsi aljába oszlassunk el 2 evőkanál zsírt (én kacsazsírt szoktam használni), tegyük rá szép, sorba az oldalas szeleteket. A tetejére fektessünk pár gerezd fokhagymát, öntsünk rá kb. 1 dl vizet és alufóliával fedjük le. 
  • 180 fokon süssük legalább 1 órát, amíg jól megpuhul a hús. 
  • Vegyük le a tetejéről a fóliát és süssük ropogósra. 
  • A párolt káposztához gyaluljuk vékonyra a káposztát. Tegyük egy lábosba, sózzuk meg, adjunk hozzá kevés olajat és fedő alatt pároljuk roppanósra. 
  • Amikor úgy érezzük, hogy elég puha a káposzta, de még éppen roppan, ízesítsük cukorral, köménnyel és ecettel. 

Tálaljuk az oldalast káposztával és friss, Pékinas kenyérrel. 

Jó étvágyat hozzá!

Hírlevélre feliratkozás

Ha szeretne értesülni aktuális híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre.

Köszönjük, sikeresen feliratkozott.