Adag
4 főre
Elkészítési idő:
60 perc
By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger
A spagetti az olasz konyha tipikus étele, de itthon is az egyik legnépszerűbb tészta fajta, talán pont azért, mert számtalan módon variálható. A spagettitésztát forrásban lévő, sós vízben, „al dente”-re főzzük, ami azt jelenti, hogy a tészta belseje még kemény. Ahogy beleforgatjuk és átmelegítjük a különböző szószokban, mire tálalásra kerül, pont tökéletes állagú lesz a belseje is.
Aki szereti a spagettit, próbálja ki ezt a tejszínes, gombás változatot és készítsen mellé például húsgombócot.
A húsgombóc nálunk egy nagyon népszerű étel, ami tökéletes kiegészítője a spagettinek, főzelékeknek, burgonyás köreteknek is. Az alapját mindenki a saját ízvilágához közel álló hússal készítheti és számtalan gluténmentes „lazítót” használhat hozzá. Az egyik ilyen lehetőség a gluténmentes zsemlemorzsa, amit roppant egyszerűen mi magunk is elkészíthetünk. Sokszor fordul elő, hogy marad meg kenyerünk, vagy esetleg pár naposan már nem esszük meg olyan jóízűen, mint frissen. Ezeket a darabkákat érdemes összegyűjteni, apró kockákra vágva kiszárítani. A zsemlemorzsa sokkal finomabb lesz, ha ezeket a kenyérkockákat sütőben aranybarnára pirítjuk darálás előtt. A ledarált morzsát jól zárható üvegben tárolva fel tudjuk használni mindenhez, amihez zsemlemorzsára van szükségünk.
Ezt a tejszínes tésztát készíthetjük természetesen tejmentesen is: a normál tejszín helyett használhatjuk a kedvenc növényi tejszínünket és megszórhatjuk növényi sajttal a tetejét.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
- 500 g darált hús (nálam most pulyka)
- 1 apró fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- ¼ kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 2 teáskanál olaj
- 50 g gluténmentes zsemlemorzsa
- 50 g víz
- 2 teáskanál szárított, vagy 1 csokor friss petrezselyem
- 1 egész „M”-es méretű tojás
- a sütéshez olaj
Készíts otthon pár perc alatt gluténmentes zsemlemorzsát a Pécsi Pékinas Manufaktúra gluténmentes kenyeréből.
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g gluténmentes spagettitészta
- 3 gerezd fokhagyma
- 200 g csiperke gomba
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
- friss rozmaring
- 400 ml tejszín
- pár csepp frissen facsart citromlé
- tetejére ízlés szerint sajt (nálam most mozzarella)
Elkészítés:
- A zsemlemorzsát keverjük össze a vízzel és hagyjuk állni, amíg elkészítjük a hús alapot.
- A vöröshagymát vágjuk egész apró kockára és dinszteljük meg egy csepp olajon.
- A darálthúst tegyük egy tálba, adjuk hozzá a dinsztelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a tojást és a beáztatott zsemlemorzsát.
- Alaposan keverjük össze és formázzunk belőle apró gombócokat.
- Egy serpenyőbe öntsünk olajat, jól forrósítsuk fel és süssük a gombócokat ropogósra.
- A megsült gombócokat szedjük papírral bélelt tálba.
- A tésztát bő, sós vízben főzzük meg úgy, hogy a belseje még picit kemény maradjon, majd szűrjük le és alaposan öblítsük át hideg vízzel.
- Az olajból, amiben a gombócokat sütöttünk, vegyünk ki kb 2 evőkanálnyit egy serpenyőbe. Ezt forrósítsuk fel, futassuk meg rajta a durvára vágott fokhagymát és adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott gombát. Pár perc alatt pároljuk meg a gombát.
- Öntsük a gombára a tejszínt, forraljuk néhány percig és ízesítsük a fűszerekkel és citromlével ízlés szerint.
- A lecsöpögtetett tésztát forgassuk a szószba és folyamatos kevergetés mellett forraljuk 2 percet.
- Tálaljuk a tésztát a húsgombócokkal és sajttal.
Jó étvágyat hozzá!