fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

60 perc

By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger

A töltött csirkecomb egy igazán klasszikus étel, akár egy ünnepi ebéd fogasa is lehet. Aki gluténmentes diétán van, annak sem kell lemondania erről a finom sültről, hiszen gluténmentes kenyérrel is tökéletesen működik. Én most a Pécsi Pékinas kenyeret használtam fel hozzá és annyira jól sikerült, hogy erről biztosan senki nem mondja meg, hogy nem hagyományos kenyérrel készült a töltelék.

Ez a pikáns céklasaláta szuper jól egészíti ki a sült combot. 

Hozzávalók a töltött csirkecomb:

  • 4 db egész csirkecomb
  • 4 szelet gluténmentes Pécsi Pékinas kenyér
  • 3 db főtt tojás
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • Ízlés szerint só
  • 1 nagy csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet fűszerkömény
  • 1 evőkanál olaj
  • 100 g vaj vagy margarin

Hozzávalók a rizi-bizihez:

  • 1 bögre (250 ml) rizs
  • 2 bögre forróvíz
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1 teáskanál olaj
  • Ízlés szerint só

Hozzávalók a fokhagymás, rozmaringos céklasalátához:

  • 1 nagy fej cékla
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál friss rozmaring
  • 150 ml áfonyás cider
  • 1 teáskanál cukor
  • Ízlés szerint só
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

  • A csirkecombot alaposan mossuk, tisztítsuk meg, dörzsöljük be sóval.
  • A főtt tojásokat pucoljuk meg és vágjuk egész apró kockára.
  • A petrezselymet aprítsuk durvára, a hagymát vágjuk apró kockára, a fokhagymát zúzzuk össze.
  • A kenyeret áztassuk be vízbe és alaposan nyomkodjuk ki utána.
  • A vöröshagyma kockákat dinszteljük meg kevés olajon, pici sóval.
  • Egy keverőtálba tegyük a kinyomkodott kenyeret, a felkockázott tojásokat, a zúzott fokhagymát, a petrezselymet. Üssük rá az egész tojást, fűszerezzük és alaposan keverjük össze.
  • Egy tűzálló tálat, vagy tepsit kenjünk ki vajjal vagy margarinnal.
  • A csirkecombok bőre alá töltsük be a tölteléket és tegyük a combokat egymás mellé a tepsibe. A bőrükre szeletlejünk vajat vagy margarint.
  • Öntsünk a tepsibe egy kevés vizet és fedjük le alufóliával.
  • 180 fokon süssük fóliával lefedve, amíg megpuhulnak a combok. Ez kb. 40 perc. Ezután vegyük le a fóliát és süssük ropogósra húst.
  • A rizibizihez a kimért rizst tegyük egy szűrőbe és forró, folyóvíz alatt mossuk át alaposan, majd csepegtessük le.
  • Egy lábasban melegítsünk fel kevés olajat, tegyük rá a rizst és pirítsuk fehéredésig. Öntsük fel vízzel, sózzuk és fedjük le a lábost. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a tűzhely hőmérsékletét, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz. Fedő alatt pároljuk 20 percig a rizst kevergetés nélkül.
  • A zöldborsót enyhén sós vízben pár perc alatt pároljuk meg.
  • Ha elkészült a rizs, keverjük hozzá a borsót.
  • A céklasalátához a céklát pucoljuk meg, vágjuk apró kockára, majd főzzük roppanósra kevés vízben, és szűrjük le.
  • Egy serpenyőben melegítsünk fel kevés olajat, tegyük bele a fokhagyma gerezdeket és a rozmaring szárat, a lecsepegtetett cékla kockákat. Pár percig süssük, folyamatos kevergetés mellet. A cékla kockákat húzzuk a serpenyő szélére, a közepére tegyünk kevés cukrot és karamellizáljuk meg. Keverjük össze a karamellt a céklával és öntsük hozzá a cidert, rotyogtassuk pár percet. Végül keverjük hozzá a mézet, sózzuk ízlés szerint. A céklasalátát tálalhatjuk melegen és hidegen egyaránt a sült comb mellé.

 

Jó étvágyat hozzá!

en_GBEnglish