Adag
4 főre
Elkészítési idő:
45 perc
By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger
A lazacot nálunk általában a férjem készíti egy eredeti svéd recept alapján, de időnként én is beújítok kicsit. Pár évvel ezelőtt Stockholmban éltünk, ott elég gyakran ettünk különböző módon készített halas ételeket. Nekem nagyon bejött, ahogy a bőrös lazacot készítik: durva szemű sóágyra teszik a hal szeleteket bőrével lefelé. Ezen a sóágyon sül meg a hal gyönyörűen és külön sózni sem kell ezért sütés előtt.
Már pár nappal, a lazac sütés előtt készítettem Pécsi Pékinas Manufaktúra kenyérből zsemlemorzsát. Ehhez a felkockázott kenyeret sütőben 160 fokon aranybarnára sütöttem és késes aprítóval finomra daráltam. Ez adja a zöldfűszeres bunda alapját.
Mivel a lazac szeleteket most is sóágyon sütöttem, ezért bőrös halat vettem hozzá.
Egész halkan jegyzem meg, én nem vagyok valami túl nagy hal rajongó, de így elkészítve bármikor szívesen megeszem.
A hollandi mártáshoz egy nagyon kedves ismerősöm jól bevált receptjét használtam, csak vaj helyett margarinnal készítve, hogy a glutén mellett tejmentes is legyen az étel.
A petrezselymes, fokhagymás burgonya pedig igen jó választásnak bizonyult hozzá.
A hollandi mártás receptjét itt találjátok:
https://cookpad.com/hu/receptek/1925715-hollandi-martas-alaprecept
Hozzávalók 4 főre:
Zöldfűszeres bundás lazachoz:
- 80 g zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- 5-6 db bazsalikom levél
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 60 g olvasztott vaj / tejmentes margarin a bundához
- Ízlés szerint só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 4 szelet bőrös lazac filé
- ½ citrom leve
- 20 g vaj vagy margarin a lazac elő sütéséhez
Sütéshez:
- nagyszemű só
Petrezselymes, fokhagymás burgonya:
- 8 db közepes méretű burgonya
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g vaj vagy margarin
- ízlés szerint só
Készíts otthon pár perc alatt gluténmentes zsemlemorzsát a Pécsi Pékinas Manufaktúra gluténmentes kenyeréből. A zsemlemorzsa receptjét itt találjátok: https://pekinas.hu/glutenmentes_zsemlemorzsa/ .
Elkészítés:
- A petrezselymet, a bazsalikomot és a fokhagymát vágjuk apróra, a vajat vagy a margarint olvasszuk fel.
- Egy tálban keverjük össze a zsemlemorzsát, a petrezselymet, bazsalikomot, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Alaposan forgassuk össze.
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat vagy a margarint és tegyük rá a lazac szeleteket a bőrös felével lefelé. Süssük forgatás nélkül 3 percet.
- Egy tűzálló tál vagy tepsi alját terítsük be kb 1 cm vastagon durva szemű sóval és erre fektessük a lazac szeleteket bőrével lefelé. A hal szeletek tetejét terítsük be a fűszeres zsemlemorzsával és locsoljuk meg a citrom levével.
- 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre.
- A krumplit pucoljuk meg, vágjuk nagyobb kockára és sós vízben főzzük közepesen puhára. Vigyázzunk, ne főzzük túl a krumplit, mert sütés közben szétesik.
- A megfőtt krumplit szűrjük le és alaposan csepegtessük le róla a vizet.
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat vagy a margarint és süssük ropogósra a krumplit rajta.
- A petrezselymet vágjuk apróra, a fokhagymát zúzzuk össze, amikor a krumpli ropogósra sült, keverjük hozzá és alaposan forgassuk össze. Ízlés szerint ha szükséges, sózzuk meg.
- Az elkészült lazac szeleteket tálaljuk a burgonyával és a hollandi mártással.
Tipp: a tepsiből a belesült sót nagyon könnyen ki tudjuk mosni, ha forró vízbe áztatjuk pár percre.
Jó étvágyat hozzá!