Pékinas Gluténmentes gasztroblog – Kohári Évával – a Gluténmentes-Íz-Lik bloggerével
Gyors vacsora ötletek, fenséges előételek pillanatok alatt. Nálunk mindegyik nagyon menő. Készítsétek el ti is kedvenceteket és kóstoljátok meg a Pécsi Pékinas gluténmentes fehér kenyérrel!
Svéd gombasaláta:
Hozzávalók:
- 300 g csiperke gomba
- 1 pici fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 db paradicsom
- 100 ml paradicsomlé
- 1 csokor petrezselyem
- 4-5 db bazsalikom levél
- Ízlés szerint só
- 1 csipet őrölt fehér bors
- 1 kávéskanál oregáno
- 1 csipet chili
- 1 teáskanál cukor
- 2 db babérlevél
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
- A gombát tisztítsuk meg és vágjuk vékony szeletekre
- A hagymát kockázzuk apróra és az olajon pároljuk üvegesre egy kevés sóval.
- Tegyük a hagymához az apróra vágott fokhagymát és a gombát. Pár perc alatt pároljuk puhára, majd süssük amíg teljesen elpárolog a gomba leve.
- A paradicsomokat dobjuk 1 percre forrásban lévő vízbe, majd húzzuk le a héját és vágjuk apró kockákra.
- A gombát húzzuk picit félre a serpenyőben és karamellizáljuk meg mellette a cukrot.
- Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, a paradicsomlevet és ízesítsük a fűszerekkel, a durvára vágott petrezselyemmel, bazsalikommal.
- Forraljuk 1-2 percet, facsarjunk hozzá citromot és már tálalhatjuk is.
Padlizsánkrém:
Hozzávalók:
- 1 db közepes méretű padlizsán
- 1 db tojássárgája
- 1 dl étolaj
- 1 teáskanál mustár
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1/2 fej vöröshagyma
Elkészítés:
- Egy tepsit béleljünk ki alufóliával és 180 °C fokos sütőben kb. 40-60 perc alatt süssük puhára a padlizsánt. Ez függ a padlizsán nagyságától és a sütő teljesítményétől. Én időnként az ujjammal megnyomkodom a padlizsánt sülés közben, ha puha, akkor kész is. A bőrén is látszik, kicsit össze fog esni és ráncosodik.
- A padlizsán héját sülés után húzzuk le és egy szűrőben folyó víz alatt mossuk át. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy keserű lesz a krém. Átmosás után jól csöpögtessük le a vizet.
- Amíg sül a padlizsán, készítsük el a majonézes alapot. Ehhez a krémhez mindig házi készítésű majonézt használok, aki erre nem vállalkozik, készítse nyugodtan kész majonézzel.
- A lecsöpögtetett padlizsánt, a majonézt, a fűszereket és a hagymákat tegyük egy edénybe és botmixer segítségével turmixoljuk simára. Alaposan hűtsük le, és már tálalhatjuk is.
- Tálalási ötlet: friss, kemény paradicsom tetejét levágva, a belsejét kanál segítségével kikaparva, a padlizsán krém beletöltve igazi csinos étellé válik. Kenyérre kenve, vékonyra vágott sárgarépával, uborkával vagy zeller szárral szeretjük a legjobban.
Majonéz készítése:
- Egy mély, de kis átmérőjű tálba tegyük bele a tojás sárgáját és a mustárt.
- Keverő gép egyik szárát használom csak a keveréshez, ezért kell a vékony edényt.
- Kapcsoljuk maximális fokozatra a keverőt és folyamatos gyors keverés mellett adagoljuk hozzá nagyon lassan az olajat.
Elkészítési idő: Az elkészítési idő a sütéssel együtt kb. 80 perc. Ha van fagyasztott padlizsánunk a hűtőben, 15 perc alatt elkészíthetjük.
Meleg, spenótos sajtkrém:
Hozzávalók:
- 25 dkg sajtkrém
- 2 kanál tejföl
- 20 dkg fagyasztott parajpüré vagy 50 dkg friss
- 5 dkg parmezán
- 10 dkg cheddar sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- csipet őrölt szerecsendió
- tálaláshoz pár szem koktél paradicsom – opcionális
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Ha fagyasztott spenótot használunk, akkor hagyjuk kiolvadni és alaposan csepegtessük le, ha frisset, akkor kevés olajon fonnyasszuk meg.
- A sajtokat kislyukú reszelőn reszeljük le, így könnyebben olvadnak meg.
- Az összes hozzávalót keverjük alaposan össze és fűszerezzük ízlés szerint.
- Tegyük egy tűzálló tálba a krémet, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük készre.
- Tálalás előtt szórjuk meg felezett koktélparadicsomokkal.
Ricottas sütőtökkrém, feta sajttal és pirított tökmaggal:
Hozzávalók:
- 250 g előre megsütött sütőtök
- 250 g ricotta
- 2 gerezd fokhagyma
- Ízlés szerint só
- Ízlés szerint chili
- 1 csipet őrölt fehér bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet római kömény
- 2 evőkanál natúr joghurt
Tetejére:
- Morzsolt feta sajt
- Pirított tökmag
Elkészítés:
- A sütőtököt érdemes előre megsütni, így nem kell várni, hogy kihűljön. Távolítsuk el a héját és nyomjuk össze villával.
- Minden hozzávalót tegyünk egy tálba és botmixerrel turmixoljuk teljesen simává.
- Kenjük meg a vékony szeletekre vágott kenyeret a krémmel. Morzsoljunk a tetejére feta sajtot és szórjuk meg pirított tökmaggal.
Jó étvágyat hozzá!