fbpx

Adag

4 főre

Elkészítési idő:

30 perc

By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger

Aki szereti a túrógombócot, annak a gluténmentes diétában sem kell erről lemondani. A gríz helyett használjunk rizsdarát, a hagyományos liszt helyett pedig rizslisztet. Én nagyon sok éve a Horváth Ilona szakácskönyvében megjelent recept szerint készítem a gombócokat, a gluténmentes verziónak is ez az alapja. 

Mivel lassan itt a narancs szezon, ezért egy kis narancsos ízvilágot csempésztem a gombócoknak. 

A zsemlemorzsát a Pécsi Pékinas Manufaktúra gluténmentes kenyérből készítettem hozzá. 

Hozzávalók:

  • 450 g félzsíros túró (már laktózmentes változat is van, ha úgy készítenéd)
  • 2 db M-es méretű tojás (ha nagyon száraz és rögös a túró, akkor 3 db)
  • 100 g rizsdara 
  • 2 evőkanál (40 g) rizsliszt 
  • 1/2 kávéskanál reszelt narancs héj (lehet kapni szárított, bio narancs héjat) 

Készíts otthon pár perc alatt gluténmentes zsemlemorzsát a Pécsi Pékinas Manufaktúra gluténmentes kenyeréből.

Ha kíváncsi vagy a receptre, kattint a következő linkre:

GLUTÉNMENTES ZSEMLEMORZSA RECEPT.

Főzéshez:

  • 2-3 liter sós víz 

Forgatáshoz:

  • 100 g Pécsi Pékinas kenyérből készült zsemlemorzsa

  • 1 evőkanál olaj 

Tetejére:

  • 300 g tejföl (akár laktózmentes változatban)
  • Ízlés szerint porcukor 
  • 50 ml frissen facsart narancslé 

Elkészítés:

  • A túrógombóc összes hozzávalóját mérjük ki egy keverőtálba és alaposan keverjük össze. 
  • Nedves kézzel formázzunk belőle gombócokat és enyhén sós, bő vízben főzzük meg. A bekevert túrós masszát nem kell pihentetni, rögtön formázhatjuk, főzhetjük. Kb 3 perc főzés után érdemes egy gombócot félbevágni és megnézni a belsejét. 
  • A megfőtt gombócokat szűrjük le. 
  • A zsemlemorzsát pirítsuk aranybarnára egy kevés olajon és forgassuk meg benne a gombócokat. 
  • A tejfölt keverjük össze a porcukorral, a narancslével és már tálalhatjuk is. 

Jó étvágyat hozzá!

en_GBEnglish