Adag
4 főre
Elkészítési idő:
30 perc
By: Kohári Éva – Gluténmentes Íz-Lik blogger
Aki szereti a túrógombócot, annak a gluténmentes diétában sem kell erről lemondani. A gríz helyett használjunk rizsdarát, a hagyományos liszt helyett pedig rizslisztet. Én nagyon sok éve a Horváth Ilona szakácskönyvében megjelent recept szerint készítem a gombócokat, a gluténmentes verziónak is ez az alapja.
Mivel lassan itt a narancs szezon, ezért egy kis narancsos ízvilágot csempésztem a gombócoknak.
A zsemlemorzsát a Pécsi Pékinas Manufaktúra gluténmentes kenyérből készítettem hozzá.
Hozzávalók:
- 450 g félzsíros túró (már laktózmentes változat is van, ha úgy készítenéd)
- 2 db M-es méretű tojás (ha nagyon száraz és rögös a túró, akkor 3 db)
- 100 g rizsdara
- 2 evőkanál (40 g) rizsliszt
- 1/2 kávéskanál reszelt narancs héj (lehet kapni szárított, bio narancs héjat)
Készíts otthon pár perc alatt gluténmentes zsemlemorzsát a Pécsi Pékinas Manufaktúra gluténmentes kenyeréből.
Ha kíváncsi vagy a receptre, kattint a következő linkre:
Főzéshez:
-
2-3 liter sós víz
Forgatáshoz:
-
100 g Pécsi Pékinas kenyérből készült zsemlemorzsa
-
1 evőkanál olaj
Tetejére:
- 300 g tejföl (akár laktózmentes változatban)
- Ízlés szerint porcukor
- 50 ml frissen facsart narancslé
Elkészítés:
- A túrógombóc összes hozzávalóját mérjük ki egy keverőtálba és alaposan keverjük össze.
- Nedves kézzel formázzunk belőle gombócokat és enyhén sós, bő vízben főzzük meg. A bekevert túrós masszát nem kell pihentetni, rögtön formázhatjuk, főzhetjük. Kb 3 perc főzés után érdemes egy gombócot félbevágni és megnézni a belsejét.
- A megfőtt gombócokat szűrjük le.
- A zsemlemorzsát pirítsuk aranybarnára egy kevés olajon és forgassuk meg benne a gombócokat.
- A tejfölt keverjük össze a porcukorral, a narancslével és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!