Adag
2 főre
Elkészítési idő:
45 perc
Dögös, ütős, gyors, egyszerű, látványos akár ünnepnapokra is. Fantasztikus ízkavalkád, pazar látvány, mindez 45 perc alatt.
Aki szereti a kacsát, mindenképpen próbálja ki a receptet. Aki pedig nem szereti, pláne készítse el, mert garantáltan az egyik kedvenc fogása lesz.
A sült kacsát brutálisan jól egészíti ki ez a gyönyörű színű, intenzív ízű chutney (csatni).
Tálalhatjuk semleges ízű (pl krumplipürével) körettel. Vagy egyszerűen szeleteljük vékonyra a kacsát, mártogassunk friss, Pékinas kenyéret a kacsa szaftjába. Helyezzük a vékony, kacsamell csíkokat a kenyérre, kenjük meg chutneyval és ahhhh igyekezzünk befalni, nehogy más lecsapjon rá.
			Hozzávalók:
Rosé kacsamell:
- 2 db bőrös kacsamell
 - 4 gerezd fokhagyma
 - 2 szál friss rozmaring
 - Ízlés szerint só
 - Ízlés szerint bors
 
Almás, céklás chutney:
- 1 db lilahagyma
 - 2 db alma
 - 1 db cékla
 - 1 marék aszalt áfonya
 - 1 teáskanál olaj
 - 1 csipet só
 - 1 csipet őrölt fehér bors
 - Ízlés szerint fahéj
 - 1 csipet őrölt szegfűszeg
 - 2 teáskanál cukor
 - 1 teáskanál ecet
 - 2-2,5 dl víz
 - Víz a cékla főzéshez
 
			Elkészítés:
Mindenképpen a chutneyval érdemes kezdeni, mire elkészül a kacsa, pont ideális hőmérsékletre hűl a „mártásunk”.
- A céklát pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra és főzzük puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
 - A hagymát vágjuk vékony szeletekre, az almát pucoljuk meg és kockázzuk fel.
 - Egy kevés olajon dinszteljük meg a hagymát egy csepp sóval, adjuk hozzá az almát, az aszalt áfonyát, a cukrot és karamellizáljuk meg enyhén. Öntsü fel 2 dl vízzel és főzzük 30 percet, amíg a hagyma és az alma teljesen pépes állagú lesz. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
 - A megfőtt céklát egy kevés főzővízzel együtt keverjük az almás alaphoz és forraljuk össze. Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, ecettel.
 - A hűtő hideg kacsamellet mossuk meg, töröljük szárazra. Nagyon éles késsel vágjuk be a bőrét rácsosra, de nagyon vigyázzunk, a húsba ne vágjunk bele, mert kiszárad sütés közben! Hagyjunk szobahőmérsékletűre melegedni sütés előtt.
 - Egy fémnyelű serpenyőt melegítsünk fel, és tegyük bele bőrével lefelé a melleket. Süssük egészen addig, míg a zsír kiolvad a bőréből, közben dobjunk mellé fokhagyma gezerzeket és friss rozmaringot.
 - Ha kisült a zsírja, fordítsuk meg, és süssük kb. 4 percet.
 - A sütőt közben melegítsük fel 200 fokra (hőlégkeverés nélkül) és 4 percre tegyük a serpenyővel együtt a sütőbe a melleket. Sütés közben sózzuk és hintsük meg borssal a melleket!
 - Ha készre sült, tálalás előtt hagyjuk a pulton pihenni 1-2 percet.
 - Tálaljuk az almás, céklás chutneyvel, natúr krumplipürével, vagy friss, Pékinas kenyérre pakolva.
 
			Jó étvágyat hozzá!