Adag
4 főre
Elkészítési idő:
30 perc
Egy finom, tartalmas krémleves mindig jó választásnak tűnik a rohanó hétköznapokon, de mi szívesen fogyasztjuk hétvégén is, pláne a hűvösebb napokon.
A krémleves tökéletes kiegészítője lehet a ropogós, fűszeres crouton, ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy a leves ízvilága és a crouton fűszerezése jól passzoljon egymáshoz.
Időnként előfordul, hogy pár szelet kenyér kiszárad, ezt már nem szívesen fogyasztjuk, viszont tökéletes levesbetétet készíthetünk belőle. Érdemes ezeket a kissé kiszáradt kenyereket eleve megpirítva félretenni jól szellőző helyre, pár nap alatt, míg a felhasználásukra kerül sor, biztosan nem lesz bajuk. A fűszerezést mindenki készítheti a saját ízvilága szerint. Nekem ami nem hiányozhat belőle, az a fokhagyma, friss rozmaring és a petrezselyem. Ezeket nagyon jól egészíti ki egy apró csokor metélőhagyma apróra vágva.
Nálunk a mindig nyerő és befutó krémleves az brokkoli alapú (aminek a receptjét itt találod: https://pekinas.hu/brokkoli_kremleves_mentesen/ ), de mostanában nagyon menő lett a gombás krémleves is.
Hozzávalók:
- Pécsi Pékinas Manufaktúra fehér gluténmentes kenyér
- 300 g csiperke gomba
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 2 db krumpli
- ½ fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss, apróra vágott petrezselyem zöldje
- 1 kávéskanál tárkony
- 1 liter húsleves alaplé
- 200 ml tejszín / növényi tejszín
- Ízlés szerint só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 pici csipet őrölt szerecsendió
- ízlés szerint frissen facsart citrom leve
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A zöldségeket pucoljuk és mossuk meg alaposan.
- A gombát, hagymát vágjuk csíkokra, a gyökérzöldséget karikázzuk, a krumplit kockázzuk fel és pár percig pároljuk olajon egy lábosban.
- Öntsük hozzá az alaplét és fűszerezzük (a citromot hagyjuk a végére).
- Fedő alatt főzzük puhára (kuktában 5 perc).
- A megfőtt zöldségeket botmixerre turmixoljuk, adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk pár percet, közben ízesítsük citrommal.
- Állítsuk be a kívánt sűrűséget.
- Zöldfűszeres croutonnal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!